Publicerad den Lämna en kommentar

Tugga och bli mer snabbtänkt

Tugga och bli snabbtänkt i hjärnan. Undersökningar visar att tuggande förkortar reaktionstiden märkbart.

Tugga och bli mer snabbtänkt i hjärnan! Det var budskapet från en omtalad vetenskaplig undersökning från 2013. Vetenskapsmännen undersökte vad som händer i hjärnan när man tuggar. De märkte att försökspersonerna reagerade snabbare. Därför la de fram hypotesen att tuggande ökar hastigheten i huvudet. Samtidigt som försökspersonerna reagerade snabbare så ökade deras blodflöde i hjärnan. Framförallt i de delar som styr motoriska förmåga. Det skulle betyda att vi reagerar litet snabbare om vi tuggar samtidigt.

Från Effects-of-chewing-on-cognitive-processing-speed

Undersökningen från 2013 blev starten på en lång rad vetenskapliga studier av hjärnan och tuggande. Stroop-testet är ett psykologiskt verktyg som används för att mäta hjärnans snabbhet och flexibilitet. Testet innebär att man ska bedöma om ett ord har samma färg som det står i ett annat ord. Till exempel kan det stå RÖD:BLÅ och då ska man trycka nej. Men om det står RÖD:BLÅ ska man trycka ja. En kortare reaktionstid visar på högre prestanda. Att tugga verkar förbättra resultaten även på Stroop-testet enligt en studie. Det betyder att du kan tugga och bli mer snabbtänkt. Exakt varför är svårt att svara på, men det kan bero på att den relevanta delen av hjärnan får mer syre: vänstra dorsolaterala prefrontala cortex (DLPFC) som huvudsakligen påverkar resultatet. Forskningsens preliminära hypotes är alltså denna: Tuggande ökar blodflödet som ökar syresättningen som förkortar reaktionstiden.

JAW PEER gjorde mig mer snabbtänkt

Av en tillfällighet märkte jag hur min egen reaktionstid påverkades när jag tuggade. Jag tränar hjärnans olika funktioner med en app som heter Lumosity (rekommenderas). Appen innehåller olika spel som tränar arbetshastighet, logiskt tänkande, uppmärksamhet, minne, problemlösning, flexibilitet etc. Stroop-testet finns också med. En dag när jag tränade Lumosity så tuggade jag samtidigt på min käktränare. Jag märkte att jag började tugga mer intensivt när jag blev stressad. Plötsligt satte jag nya rekord i samtliga spel som krävde snabba reaktioner. Det fick mig att tänka till: Om jag blir mer snabbtänkt av att tugga så kan andra bli det också. Det gjorde att jag började utveckla nya funktionella tuggprodukter. Nu kan även du pröva om du blir mer snabbtänkt av JAWPEER.

pröva JAWPEER

Välkommen att skriva en kommentar!