Publicerad den Lämna en kommentar

Hantera känslor genom att tugga

Hantera känslor genom att tugga JAWPEER

Visste du att du kan hantera känslor genom att tugga? Frustration, ångest, vrede, hybris, avund och nervositet leder ofta till spänningar munnen och käkarna. Tuggning är ett led i matsmältningen som vi kan kontrollera medvetet. Det betyder att vi kan använda tänderna för att hantera känslor. Att bita hjälper till att balansera hjärnans grundläggande funktioner och hålla känslorna i schack.

Har du funderat över varför krispig mat är så populär, varför ordet ”krispig” ofta dyker upp i marknadsföring av chips, kex och flingor? Att bita och tugga tilltalar delar av hjärnan som är mycket gamla. För rovdjuren är tänderna kroppens inbyggda vapen.  Kombinationen av tänder, käkar och kranialnerver hänger ihop delar av hjärnan som är över 500 miljoner år gamla och som alla ryggradsdjur har gemensamt.

Tuggning ger utlopp för naturlig aggression

Liksom alla djur har människan en naturlig aggression. Psykologer brukar förklara barns lust att bita och tugga i saker genom att hänvisa till aggressivitet. Bitreflexen är livsviktig för spädbarn i samband med amning. Genom att bita i bröstvårtan stimulerar bebisen mjölkproduktionen. När barnet inte längre får mat från bröstet börjar det bita i andra saker för att stimulera munnen. Njutning är ofta föknippat med munnen, men också dess motsatser: smärta och ilska.

I många psykologiska analyser av orala behov associeras käken med vrede och aggression. När dessa känslor inte får utlopp på annat sätt kan de yttra sig som spänningar i ansiktet och sammanbiten käke. Oförlöst aggression har även använts som förklaring till bruxism – att många människor gnisslar tänder om nätterna.

Hantera dina känslor genom att tugga JAWPEER

Eftersom vi kan kontrollera tuggningen medvetet så kan vi också göra något åt vårt behov av att bita. Det behöver inte alls handla om ilska och aggression. Många får lust att bitas när de ser föremål, djur eller personer som de känner stark dragning till. Fenomenet kallas ”cute aggression”. Alldeles oavsett är det frågan om att hantera känslor genom att tugga. Starka känslor utlöser hormonstormar i hjärnan. JAWPEER har ett tuggmotstånd som gör att man kan ta i ordentligt med tänderna, tugga så det brinner i käkmusklerna och och njuta av känslan.

Precis som rovdjur visar tänderna och biter ihop käftarna när de blir arga eller rädda så kanaliserar människor sina känslor via ansiktsmusklerna. Forskning visar att tuggning lugnar ner HPA-axeln som producerar stresshormon. Ur ett evolutionärt perspektiv är tuggande och bitande ett sätt att reglera nivåerna av adrenalin och kortisol som kan skada hjärnan om de flödar över.

Många människor tuggar maten alldeles för litet

Tuggandet utsöndrar saliv som frigör smakämnen från maten. Det tillfredsställer smaksinnet och hjälper till att reglera matsmältningen. Men många njuter inte av matens smak eller konsistens utan drivs av en önskan att snabbt svälja tuggorna. En anledning kan vara spänningar eller aggressioner i relationen till mat som uttrycker sig i hetsätning. Matpsykologen Marc David menar att också TMJ (käkproblem) ofta beror på undertryckt ilska och aggression.

På en annan nivå kan driften att svälja hela tuggor ses som ett uttryck för vårt förhållningssätt till världen. Vi vill stilla våra begär men är inte beredda att göra de nödvändiga uppoffringar som krävs. Behovet av omedelbar tillfredsställelse leder till hetsätning och dålig tuggning. Ironiskt blir vi hungrigare om vi inte tuggar tillräckligt. Saliven som utsöndras när vi tuggar innehåller hormonet Leptin som tas upp av magsäcken och ger mättnadskänslor.

Tuggning handlar också om att hantera känslor

En specialist på ätstörningar berättar att många patienter får utlopp för sin undertryckta aggression genom att hetsäta krispig mat eller godis. Det verkar som att de tar ut sin vrede över chipsen, ostbågarna eller frukostflingorna. De kastar i sig maten och därefter infinner sig en känsla av lugn. Det är inget bra sätt att hantera problemet på eftersom det kan rubba ämnesomsättningen och leda till övervikt. När hetsätarna förstår orsakerna till beteendet är första steget att hitta ett annat och mindre destruktivt sätt att uttrycka ilskan och frustrationen på.

Bitbegär är inte ovanligt. Det kan handla om att hantera olustiga känslor som vi vill undvika. Frustration, ångest, ilska, hat, hybris eller nervositet leder ofta till anspänningar i käkarna. Om man känner ett starkt behov av att bita i någonting hårt och tugga det ordentligt är det skönt att ha JAWPEER i närheten.

Har du en personlig berättelse om tuggbehov som du vill dela med dig av? Skriv gärna en kommentar nedan.

Välkommen att skriva en kommentar!