Publicerad den Lämna en kommentar

Jägare-samlare jobbade hårdare med tänderna

Människor som lever i samklang med naturen använder munnen mer som redskap än vi moderna människor gör.

Jägare-samlare jobbade hårdare med tänderna och tuggade mer än vad vi gör idag. Darwinismen utformade oss för att överleva på savannen som andra djur. Käkarna är gjorda för att tugga. Därför är tändernas emalj är det hårdaste materialet i kroppen. Tuggmuskeln masseter är dessutom den starkaste muskeln i kroppen. Våra kroppar är alltså inte anpassade för det liv vi lever. De är inte ens gjorda för bondesamhället. Munnen har under nästan hela mänsklighetens historia varit vårt viktigaste verktyg och redskap. Äldsta tuggummit i världen är en 10 000 år gammal klump av björkkåda med tydliga tandavtryck som har hittats i södra Sverige.

Effekten av att jägare-samlare jobbade hårdare med tänderna

Skelett från förhistoriska människor visar att de ofta har jämna tänder. Deras tandytor är slitna och plana och framtänderna i över- och underkäken ligger ofta kant mot kant. Det beror på att jägare-samlare jobbade hårdare med tänderna. De tuggade flitigt så att tänderna utsattes för hård nötning. Våra förfäder har bitit i rötter och ben för att få i oss näring. De har tuggat på växtfibrer och djurhudar för att tillverka kläder, väskor och fiskenät. Munnen är anpassad för hård tuggning, därför flyttar tänderna sig i käken för att ge oss bra tuggytor. Visdomständerna är reservtänder: om vi tappar en bakre molartand så kryper visdomstanden fram och fyller hålet. Vi har ärvt denna funktion, men tuggandet har minskat mycket i modern tid.

Mindre tuggande ger mer problem

En teori är att minskat tuggande leder till olika tandproblem i moderna samhällen som skulle kunna bli bättre om vi använde våra tänder mer. Det skulle innebära att tändernas får möjlighet att förflyttar sig naturligt, vilket gör att vi får jämna tandrader. Nu när vi inte använder munnen lika mycket är de delar i hjärnan som styr den understimulerade. Det blir obalans när vissa delar av hjärnan är uttråkade medan andra arbetar för mycket. Ögonen blir överstimulerade, vi blir trötta och får huvudvärk. Mellan 5-15 % av den vuxna befolkningen har samtidigt ansiktssmärtor, problem med käken eller gnisslar tänder om nätterna. Det kan bero på understimulering av käkarna. JAWPEER är ett nytt tuggredskap för att stimulera munnen och käkarna som bygger på 10 000 år gamla idéer. Jägare-samlare tuggade mer och nu kan du göra detsamma.

skaffa JAWPEER

Välkommen att skriva en kommentar!