Publicerad den Lämna en kommentar

Problemet med tuggummi är smaken

Problemet med tuggummi är smaken. Vi har vant oss vid att det ska smaka sött

Vad är problemet med tuggummi? Att tugga är hälsosamt och något som vi bör göra mycket mer. Vi kan inte äta hur mycket som helst, då blir vi överviktiga. Men vad är det för fel på tuggummi? Problemet med plastiskt tuggummi är att det är skadligt för kroppen. Dels är basen i vanligt tuggummi gjord av plast. Är man rädd för plastförgiftning bör man låta bli av den orsaken. Men det största problemet är den söta smaken.

Socker fungerar som doping för hjärnan

När tuggummit lanserades i USA tillsatte man socker. Socker innehåller glukos som är bränsle för hjärnan och genom att tugga ökar hjärnans blodflöde. Det gjorde att man blev pigg och på gott humör. Tuggummi med socker fungerade som doping. Av den anledningen började US Army ge tuggummi till sina soldater i första världskriget. Det fanns bara ett problem: Socker fräter på tänderna. När man tuggar bakas sockret in i klumpen och frigörs långsamt i munnen. På lång sikt skulle det visa sig vara väldigt skadligt.

Wrigley’s tidigt ute med barnreklam

Tuggummitillverkaren Wrigley’s satsade tidigt på barnreklam. De gav bort sockersöta tuggummi till amerikanska barn i tvåårspresent. Några paket tuggummi var tillräckligt för att skapa ett vanebildande sug efter mer. Hjärnan hos ett litet barn kan inte motstå socker. Att ge bort tuggummi i present förstärkte den positiva känslan. Att göra barn beroende av tuggummi var mycket lönsamt. Därmed skapas livstidskonsumenter som hinner köpa många paket innan de dör. Wrigley blev en av USA:s rikaste män.

Tuggummi med vanligt socker förstörde tänderna

De generationer som växte upp på 1900-talet drabbades ofta av karies. Problemet med sockertuggummi var att det förstörde tänderna. De tänder som kunde lagas fylldes med amalgam, resten fick dras ut. Många fick löständer redan när de konfirmerades. På 1960-talet insåg forskarna att det var socker som låg bakom kariesepidemin. Därför började tandläkare varna för att tugga tuggummi. Wrigley’s och de andra tuggummitillverkarna bytte då ut socker mot de nyupptäckta, konstgjorda sötningsmedel som fanns. Tuggummit återlanserade nu som en tandvårdsprodukt. Sötningsmedlen gav ingen energi till hjärnan, men de gav inte heller karies.

Sötningsmedel skadar tarmfloran

Vad man inte visste då var att sötningsmedlen hade ännu större skadeverkningar, inte på tänderna men på tarmbakterierna och inre organ. Vanliga sötningsmedel (Sorbitol, Xylitol och Mannitol) är Polyoler. Polyoler ska undvikas om man har mag- och tarmbesvär. Bokstaven ”P” i FODMAP står för Polyol. Problemet med tuggummi som innehåller Polyol är diarré, uppblåsthet och kramp i magen. Även om man inte har IBS kan man få dessa problem av Polyoler. De är helt enkelt skadliga för tarmfloran. Därför har många tillverkare gått över till att söta med Aspartam.

Aspartam kan vara ännu värre

Aspartam finns i mer än 6000 livsmedelsprodukter runt om i världen. Ämnet är godkänt för livsmedelsbruk, men de flesta är inte medvetna om hur kontroversiellt Aspartam är. Aspartam har visat sig kunna orsaka fettlever och glukosintolerans. Ett annat problem är att det bildas Metanol när kroppen tar hand om Aspartam. Metanol är giftigt och det bryts i sin tur ner till myrsyra och formaldehyd som är ännu giftigare. Myrsyra kan göra så att man blir blind. Formaldehyd orsakar genetiska skador och är klassat som cancerframkallande för människor.

Vad kan man tugga istället?

Elastiska tuggummin är ett utmärkt alternativ. De är inte gjorda av plast och innehåller inga sötningsmedel. Om man vill ha smak så är det bara att förvara dem i munvatten. De byter inte form när man tuggar och återanvänds många gånger. Därför är de billigare i längden än att köpa vanliga plastiska tuggummi. Elastiska tuggummin har mycket bättre tuggmotstånd. Dessutom är det miljövänligare, både för kroppen och för naturen.

handla

Välkommen att skriva en kommentar!