Publicerad den Lämna en kommentar

Evolutionär medicin

JAWPEER bygger på evolutionär medicin. Det är en ny vetenskap som tittar på hur vi har formats av evolutionen för att leva. Våra kroppar är inte gjorda för att sitta på stolar och äta färdiglagad snabbmat, utan för att överleva på savannen och den näring som finns i naturen. Käkarna är gjorda för att tugga. Tändernas emalj är det hårdaste materialet i kroppen och tuggmuskeln masseter är den starkaste muskeln.

Björkkåda var det första tuggummit

Äldsta tuggummit i världen är en tiotusen år gammal klump av björkkåda med tydliga tandavtryck som har hittats i Huseby Klev i Bohuslän. Man har hittat mängder av tuggummin från stenåldern. Det går inte med vilken kåda som helst. De flesta träd har besk och giftig kåda, men björkkåda är söt. Det intressanta är att man måste torrdestillera björknäver för att utvinna björkkåda. Med tanke på stenåldernsmänniskorna primitiva redskap är det imponerade att de lyckades tillverka tuggummin. En bit tuggkåda analyserades med DNA-teknik och en flicka hade tuggat på den. Hennes utseende rekonstruerades och hon tillhörde en grupp jägare-samlare. Hon var blåögd och hade mörkt hår.

Tuggning som evolutionär medicin

Många skelettfynd visar att våra förfäder hade jämna och fina tänder. Det beror på att de använde tänderna mer än vi. Innan vi uppfann matlagningen så tror man att de tuggade halva sin vakna tid. Käkarna blir bredare och tänderna radar upp sig snyggt om man tuggar mycket. Förfäderna tuggade rötter och ben för att få i sig näring. De använde också tänderna som verktyg och bearbetade växtfibrer och djurhudar med munnen. Tack vare det kunde de tillverka kläder, väskor och fisknät.

JAWPEER istället för skinn och ben

Skelettet i människans käkar slutar inte växa och förändras när vi är tjugo år till skillnad från andra ben i kroppen. Käkbenen kan ändra sig ända upp i 70-årsåldern och sannolikt mer. Omkring 15 procent av den vuxna befolkningen har problem med tänder och käkar. Det kanske gör ont när du biter i något hårt? Du kan ha ont i käkleden eller gnissla tänderna om nätterna. Det beror sannolikt på understimulering av käkarna. Du skulle behöva tugga som en stenåldersmänniska. Nu kan du göra det utan att behöva bita i skinn, ben eller rötter. Du kan använda JAWPEER. Det är gjort för att stimulera käkarna utan att orsaka smärta.

Välkommen att skriva en kommentar!