Publicerad den Lämna en kommentar

Min verktygslåda för hjärnhälsa

Min verktygslåda för hjärnhälsa innehåller Breath, Garmin Forerunner, Oxymeter, Mendi and JAWPEER

Jag ansvarar för min mentala utveckling, därför har jag en verktygslåda för hjärnhälsa. Förutom mobilen med appen Lumosity och Excelark använder jag Garmin Forerunner, Oximeter, Litteratur och naturligtvis JAWPEER. Mendi’s neurofeedback är ett nytt intressant redskap. Hoppas deras verktyg gör det lättare att nå mina personliga mål. Har inte så hög målsättning. Strävar efter att ha bra allmän fysik, god nattsömn och välfungerande hjärna. Mendi menar att neurofeedback kan förbättra hjärnans kapacitet. Därför kommer jag utforska och undersöka det med Personal Science.

Andning, hjärtslag och hjärnstammen

Personal Science går ut på att analysera sin hälsa genom att göra sig själv till forskningsobjekt. Ny teknologi och vetenskap som James Nestor’s bästsäljande bok ‘Breath’ gör det möjligt att lära känna nya sidor av sig själv. Andning och god sömn är viktigt för hjärnhälsan. Det finns många system i kroppen som reglerar ämnesomsättningen. Dit hör andning, hjärtslag, blodtryck och hormonflöden. Det ytliga medvetandet känner inte av dessa system. Områden djupt i hjärnstammen reglerar dem.

Hjärnans yttersta lager är utvändigt

Kärnan i nervsystemet består av hjärnstammen, lillhjärnan och de basala ganglierna. De sköter de grundläggande funktioner som alla ryggradsdjur har gemensamt. Neocortex som ligger runt kärnan rymmer våra mer artspecifika hjärndelar som t.ex. förmågan att kommunicera verbalt. De senaste 50 åren har kommunikationen närmast exploderat. Med hjälp av informationsteknologi har vi byggt ett nytt lager för övervakning utanför hjärnbarken och huvudet – Informationssamhället.

Kunskap är god snarare än ond

Informationssamhället är ett dubbelriktat flöde. Det hanterar både extern och intern information. Med intern information menas information om oss, som kroppstemperatur och blodstatus som berättar om våra fysiska tillstånd. Övervakningskameror ser till att du följer lagar och regler. Kunskapen i informationssamhället är i regel av godo, men den kan också missbrukas. En diktatur kan övervaka medborgarna för att skrämma dem till lydnad och förtrycka dem. Bättre att vi använder den nya informationen för att öka vår självkännedom och därmed vår valfrihet. Redskapen för att förbättra hjärnhälsan kan vara riktigt kraftfulla om de används systematiskt och förnuftigt.

Bemäktigad av en verktygslåda för hjärnhälsa

I huvudsak innebär globaliseringen en rörelse mot ökad frihet och individualism. Den ökar våra valmöjligheter och ger oss därmed också större personligt ansvar. Genom att lära känna dig själv och hur din hjärna fungerar så maximerar du din förmåga att skaffa kunskap. Du blir därmed mer oberoende. Det är målet med personlig vetenskap. Möjligheten att undersöka dig själv systematiskt ger dig makt. Du inser hur du kan förändra dig, optimera dig och bli en bättre version av dig själv. Ingen annan än du kan bestämma hur du ska vara, det avgör du själv. Vilka parametrar intresserar dig mest? Vilka mål vill du uppnå? Här är skärmdumpar av de senaste personliga målen som jag uppnådde.

Bilder från mina förbättringar i Lumosity efter att ha använt JAWPEER i ett par år.

Om du är intresserad av att förbättra din hjärnhälsa så rekommenderar jag elastiska tuggummin. Jag har använt dem mycket de senaste två åren. För att övervaka förändringarna använder jag appen Lumosity. Lumosity är en ovärderlig resurs för hjärnträning. Resultaten efter att ha använt CHEW PEER är intressanta. Nyligen passerade jag 800 poäng i Lumosity. Minns min glädje när jag fick 600 poäng. Det var inte så längesen. Nu ligger mina resultat i 99.8 percentilen och jag har inga planer på att sluta utvecklas.

Huberman lär ut hjärnforskning

Professor Andrew Huberman lär ut hjärnforskning på YouTube. Jag rekommenderar verkligen Huberman Lab. Huberman berättar att hjärnträning blir mycket lättare om man uppnår neuroplasticitet. Neuroplasticitet är förmågan för hjärnan att omprogrammera sig, anpassa sig till förändringar och förbättras. Den bästa förklaringen jag kan komma fram till utifrån min personliga vetenskap är att CHEW PEER ökar neuroplasticiteten. Därför tycker jag att JAWPEER bör finnas med i alla verktygslådor för hjärnhälsa.

CHEW PEER som verktyg för hjärnhälsa

Hur kan CHEW PEER öka neuroplasticiteten? Här är min teori. För flera hundra miljoner år sedan var käkarna ett pumpande organ, nästan som ett andra hjärta. Det pumpar fortfarande när vi tuggar mat. Matsmältningen kräver mycket energi och därmed går mycket blod till magen. Om hjärnan inte får tillräckligt med blod så blir vi medvetslösa. När vi tuggar så pumpar käken upp extra blod till hjärnan för att motverka detta. Tuggar vi utan att äta så ökar effekten ännu mer eftersom magen är tom och inte konkurrerar om blodflödet. Dessutom är munnen kopplad till hjärnstammen, lillhjärnan och basala ganglierna via fem kranialnerver. När vi tuggar går blodet till de delar av hjärnan som är aktiva för tillfället, vilket bl.a. råkar vara de delar som triggar vår neuroplasticitet.

Välkommen att skriva en kommentar!