Publicerad den Lämna en kommentar

Tuggkraften påverkar belöningscentrum – the Power of Chewing

En grupp människor som lever i den miljö som våra kroppar är anpassade för. De använder sina munnar inte bara för att äta utan även som verktyg.

Tuggkraften påverkar belöningscentrum – The Power of Chewing är en slogan som används av JAW PEER för att betona att tuggande har många goda egenskaper. Våra kroppar, munnar eller för all del hjärnor har inte förändrats så mycket de senaste 50 000 åren. Det betyder att vi är gjorda för att leva som jägare och samlare på den Afrikanska savannen. Livet som jägare och samlare var omväxlande och mer fysiskt än vi är vana vid. Våra förfäder levde tillsammans i grupper om 20-80 personer och flyttade mellan olika boplatser. De delade på uppgifterna och behövde sannolikt inte arbeta inte mer än 3-4 timmar om dagen.

The Power of Chewing hjälpte oss att överleva

Istället för att titta på TV eller surfa på nätet gick mycket tid åt till dans och umgänge i gruppen. De hade primitiva knivar och pilar, men munnen var deras viktigaste redskap. Tuggkraften var en stor fördel. Rötter, kött och nötter tuggades för att ge näring. Växtfibrer, senor och djurhudar tuggades för att tillverka redskap och kläder. Därför är tuggmuskeln den starkaste muskeln och emalj det hårdaste materialet i kroppen. När tuggmuskeln arbetar så går det på vårt belöningscentrum.

Tuggkraften påverkar belöningscentrum i hjärnan

Människans bitstyrka och tuggkraft står sig väl i förhållande till våra närmaste genetiska släktingar aporna, enligt en artikel i National Geographic. Men “The Power of Chewing” syftar inte bara på kraften i bettet. Hemligheten är att tuggkraften påverkar belöningscentrum – the Power of Chewing är en glädjekälla. Som en positiv spinoff-effekt ökar blodflödet i centrala delar av hjärnan när man tuggar. De av våra förfäder som gillade att tugga belönades via evolutionens selektiva urval och därför utsöndrar hjärnan en behaglig mix av hormoner när vi tuggar. “The Power of Chewing” innebär att när vi tuggar blir vi piggare och samtidigt mer avspända. För att stimulera vår biologiska natur bör vi använda munnen mer genom att tugga. JAW PEER är gjord för att hjälpa till med detta.

utforska JAWPEER

Välkommen att skriva en kommentar!