Publicerad den Lämna en kommentar

Känn dig själv

Känn dig själv – inskriptionen över Apollos tempel i antika Grekland
Känn dig själv

Känn dig själv genom personlig vetenskap. JAWPEER vill göra det lättare att optimera sig själv. Många strävar efter att lära känna och definiera sig själv. Genom att tugga kan både hjärnan och utseendet förbättras, något som de flesta önskar sig.

Känn dig själv


Känn dig själv
var en berömd inskription över Apollos tempel i antika Grekland. De gamla grekernas tränade, dansade, festade, fastade, tuggade och filosoferade för att lära känna sig själva. Filosofen Michel Foucault menade att det vi kallar själv är fysiskt mätbart och ingenting mystiskt. Biohacking, fitness, bodybuilding, yoga, meditation, kampsport, E-Sport och E-hälsa är strategier att lära känna sig själv. Eftersom människor är olika finns det ingen metod som passar alla. Vilka vi är och vill vara bestäms av arvet, miljön och vanorna.

Arvet


Vårt arv är hårdkodat i generna. Vi kan inte ändra DNA, men vi kan anpassa oss efter det. Genom ett DNA-test kan vi kartlägga våra egenskaper och utnyttja kunskapen. Vad som är bra och hälsosamt varierar mellan olika individer. Evolutionär medicin bygger på insikten att vårt DNA inte har anpassa sig till de snabba förändringarna i samhället. Eftersom vi genetiskt sett fortfarande är stenåldersmänniskor så är det t.ex bra att äta paleodiet och tugga mycket. Vad maten innehåller är en fråga om näringslära. En kost som är anpassad till ditt DNA kan öka ditt välmående, minska risken för sjukdomar och förlänga livet. Men det räcker inte med att äta rätt, du måste ha en bra miljö också.

Miljön


Människans miljö har förändrats enormt mycket sedan stenåldern, och då syftar vi inte bara på växthuseffekten. Genetiskt är vi gjorda för att leva som jägare-samlare i flock och sova under bar himmel. Nu bor de flesta i städer, lever ett stillasittande liv och äter färdiglagad mat. Våra förfäder arbetade hårt för att vi skulle få det bekvämare. Enligt ”ismannen” Wim Hof kan alla stärka sitt immunförsvar genom att ta sig ur comfort zone och utsätta kroppen för extrem stress som syrebrist och kyla. Att leva alltför bekvämt kan i längden vara förödande.

Vanorna

Om du vill göra en bestående förändring i livet måste du förändra en vana. Vanor gör vi regelbundet utan att tänka. Psykologen William James menade att 99.9% av vårt beteende styrs av vanor. Goda vanor får dig att må bra och vice versa. Självkontroll handlar mer om goda vanor än att blockera impulser. Men de flesta försök att ändra vanor misslyckas. Vanor bör man därför försöka ändra gradvis och ta ett steg i taget. Som med JAWPEER: börja försiktigt. På så sätt hinner kroppen anpassa sig.  

Lär känna dig själv

Samtidens individualistiska projekt är att utforska och identifiera sig själv. Ditt DNA kan du inte ändra, men du kan ändra miljö och byta vanor. Forskning visar att det är lättast att ändra en vana samtidigt som du byter miljö. Om du flyttar eller byter jobb så bör du också passa på att ändra en vana till det bättre. Försök inte ändra många vanor. Chansen att lyckas är mycket större om du koncentrerar dig på en sak i taget. Innan du ändrar dig är det bra om du lär dig hur du själv fungerar.

Self-tracking med en smart watch gör det enkelt att bedriva personlig vetenskap.

Personlig vetenskap växer med self-tracking

Personlig vetenskap är kanske den snabbast växande trenden i världen. I ett TED Talk berättar Gary Wolf om teknologin som förändrar vår livsstil: smart watches, mobilappar, IoT och molntjänster övervakar våra fysiska kroppar dygnet runt, även på natten. Inte bara om du sover utan även vilken sorts sömn – djup, lätt eller REM-sömn. Att kartlägga sina egna vanor med teknikens hjälp kallas self-tracking. Det innebär att man mäter hur kroppen beter sig i olika situationer. Idag har mer än varannan svensk en app för att hålla reda hur mycket de tränar, äter eller sover. Tekniken gör personlig vetenskap mycket enklare. Det enda som krävs är att man är systematisk och nyfiken.

The Quantified Self – känn dig själv med teknikens hjälp

Om vi vill bli mer effektiva och rationella, så behöver vi lära känna oss själva bättre, menar Gary Wolf. Han startade QS-rörelsen, en community som sysslar med självkunskap. Många fysiska samband är generella och gäller för oss alla: Sover vi för litet så blir vi trötta, överanstränger vi en muskel så får vi träningsvärk etc. Men vissa samband skiljer sig därför att vi har olika kroppar, blodgrupp, allergier eller hormoner. Självkunskap handlar om att förstå saker som påverkar dig och ingen annan.

Personlig vetenskap är precis som vanlig vetenskap

Personlig vetenskap använder samma metoder som vanlig vetenskap. Det handlar om att på experimentell väg hitta samband mellan orsak och verkan. Skillnaden är att forskaren och studieobjektet är en och samma person. Om du vill experimentera med dig själv är det lämpligt att undersöka en sak i taget. Annars kan det vara svårt att se vad som orsakar vad. Om du vill veta vad som händer när du tuggar JAWPEER finns det mycket att utforska. Vad händer med salivflödet? Hur reagerar käkmusklerna? Upplever du någon skillnad i koncentration? Stress? Humörförändringar? Utseende? Men ta en sak i taget. Bäst är om du kan mäta effekten med ett instrument så du slipper göra subjektiva uppskattningar.

JAWPEER är noga med säkerheten

För att våra användare ska vara säkra är JAWPEER noga med riskerna. Materialet är vältestat och utsöndrar inga skadliga ämnen. För att undersöka vad som händer om någon skulle råkar svälja produkten så har jag svalt en med flit. Den passerade obemärkt genom matsmältningssystemet kan jag berätta. De som ändå är oroliga för att  svälja produkten rekommenderar vi att använda säkerhetslina.

Utforska dina okända sinnen

Filosofen Aristoteles som levde på antiken trodde att vi bara hade fem sinnen, och det kanske du också har hört. Men vi har många fler – minst tretton stycken. Att tugga kan stimulera åtminstone tio. Munnen registrerar smak och lukt, men även temperatur, smärta, proprioception, lätt beröring, hård beröring, äckelkänslor (ett eget sinne!), vätske- och saltbalans. Alla dessa sinnen förenas i det som kallas munkänsla. JAWPEER är därför en upplevelse utöver det vanliga. CHEW PEER Collection innehåller produkter som är olika stora och hårda för att du ska kunna undersöka din munkänsla och förhoppningsvis hitta en personlig favorit.

Rapportera gärna intressanta resultat

Om du använder JAWPEER och upptäcker ett intressant samband så bör du bli extra uppmärksam. Upprepa experimentet för att se om det ger samma resultat igen. Ändra litet på experimentet och försök få ett annat resultat. Tänk på att kroppen stävar efter jämvikt, så den anpassar sig successivt. Om resultatet kvarstår, försök att mäta resultatet kvantitativt på något sätt och rapportera till oss. Den tekniska utvecklingen gör det mycket lättare för oss att lära känna oss själva än det var i antika Grekland. Lycka till!

utforska JAWPEER

Välkommen att skriva en kommentar!